About my art

English translation coming soon

Marjan Derksen beschikt over een uitermate unieke kwaliteit. Het is alsof zij een persoonlijk, sensueel dagboek schrijft – schildert, waarin haar identiteit als vrouw de hoofdrol speelt. haar werken functioneren als objecten van verleiding: prachtige lichamen, mooie gezichten, borsten, harten, sluiers, haarlokken, een enorme verscheidenheid aan allerhande opsmuk en elegante vrouwelijke elementen worden op haar doeken in bijna overdreven hoeveelheden opeengestapeld. Ze gebruikt vaak oude foto’s van courtisanes uit het verleden, van speelse, verleidelijke vrouwen. Dit alles verschijnt prachtig overschilderd op het doek. De vlakken zijn helder rood en blauw of schakeringen daarvan. De basis motieven worden versierd met talloze details, overvloedig decor, Barokachtige- of eclectische motieven. Echter, deze overweldigende dosis schoonheid, de rijkdom aan versiering, vormt slechts een dun laagje over de ware kern van het werk.

Tegelijkertijd wordt hier op een schrijnende, bijna grove manier inbreuk op gemaakt door daar overheen rode en blauwe streken verf te zetten die als krachtige druppels bloed van het doek lijken te druipen. De betekenis verandert onmiddellijk: liefde, passie en pijn zijn plotseling aanwezig. Van tijd tot tijd oogt het net zo wreed als de met bloed besmeurde actie doeken van de Oostenrijker Herman Nitsch. De op bloedstromen lijkende streken verf - rood of blauw- overschrijven de idyllische- sentimentele wereld van de uitgangssituatie en vervormen deze naar pijnlijk lijden, naar kwellende hartstocht. Zij creëert dezelfde ambivalentie op een nog dramatischer manier met de applicaties. Gebroken glazen, glasscherven vernietigen en bejubelen tegelijk de sentimenteel prachtige boudoir wereld van echt of geschilderd sensueel vrouwelijk ondergoed zodat de boodschap verdraaid wordt naar andere dimensies.

Het derde beslissende element in haar kunst is schrift. Deze leesbare- of onleesbare teksten vinden we in veel van haar werken terug. Brieven, dagboeken of gewoon eenvoudige boodschappen die ons vaag doen denken aan de flessenpost van hopeloos gestrande mensen, vormen tevens het beslissende tegenwicht dat de betekenis van een specifieke compositie herschrijft. Meestal zoeken we tevergeefs naar een boodschap die geheimzinnig en niet te ontwarren blijft voor de toeschouwer. Soms zijn de teksten leesbaar en hun boodschap is dan altijd verontrustend persoonlijk. De titels van haar werken vervullen een even belangrijke rol. Het ontbreekt daarin niet aan humor en erotiek, maar tegelijkertijd zijn ze buitengewoon serieus. Vaak geeft ze twee titels aan een werk waarmee zij ruimte geeft voor interpretatie. Mijn favoriet is: “does he pull the string or does she pull the string”.

Photo of the painting 'Marseille' by Marjan Derksen
Photo of the painting 'Purple Rain' by Marjan Derksen
Photo of the painting 'Irrisistable Lips' by Marjan Derksen
Subscribe to mailinglist of Marjan Derksen
Link to facebookpage of Marjan Derksen
Link to LinkedIn page of Marjan Derksen
Link to Dutch version of the website